Kedilerde Alerji Problemleri ve Alerjik Hastalıklar


Evinizde mutlu hayatını herhangi bir hastalık belirtisi göstermeden sürdüren kediniz, kendisiyle fazla uğraşmaya, aşırı şekilde yalanmaya veya dikkat çekici halde kaşınmaya başladıysa, alerji sorgulamanız gerekebilir. 

Kedilerde alerji problemleri, kimi zaman dönemsel kimi zaman ise kronik olarak karşılaşılan etkenlere bağlı olarak gelişir. Alerji, aslında normal bir madde olan herhangi bir maddeye vücudun reaksiyon göstermesidir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi, kedilerde de bazı maddelere karşı alerjik reaksiyon görülebilir. Toz, akarlar, gıda maddeleri, yem üretiminde kullanılan bir takım maddeler gibi etkenler genellikle alerjinin nedenidir. 

Kedilerde alerji belirtileri genellikle deri üzerinden ortaya çıkar. Ancak zaman zaman astım, ilaç duyarlılığı, kalıtsal yatkınlık gibi sebepler de alerjinin nedenleri arasında gösterilebilir.
 
Döküntüler ve kaşınma gibi problemler yaşayan kedinizin şikayetleri, alerjisi olduğu maddeye göre dönem dönem şiddetlenebilir. Örneğin, çiçek tozlarına alerjisi olan bir kedinin bahar aylarında şikayetleri artacaktır. Veya bir mama içindeki maddeye duyarlı ise o mamayı aldığınız dönemlerde hep aşırı bir kaşıntı durumu ile karşı karşıya kalıyor olabilirsiniz. Kedinizdeki belirtileri iyi takip ederek, onu bu şikayetlerden kurtarabilirsiniz. 

Alerjinin etkilerinden kurtulmanın en iyi yolu, alerjiye etken olan durumlardan uzaklaşmaktır. Ancak bu elbette her zaman mümkün olmaz. Kedinizin neye alerjisi olduğunu öğrenmek için, öncelikle bir dizi test yapılır. Test sonucunda alerjinin sebepleri tespit edilir.
 
Kedinizin mama üretiminde kullanılan bir maddeye alerjisi varsa, doktorunuz size antialerjik mamalar ile ilgili tavsiyelerde bulunarak hangi mamayı kullanacağınız konusunda size yol gösterecektir. 

Kimi durumlarda, alerjinin meydana getirdiği rahatsızlıkları dizginlemek için kortizon içeren ilaçlar da kullanılabilir ancak uzun vadede ilaç kullanımı vücuda olumsuz sonuçlar getirebilir.

Alerjiye karşı gerçekleştirilebilecek tedavi şekillerinden biri de aşı tedavisidir. Aşı tedavisi, alerjinin türü ve şiddeti belirlendikten sonra planlanır ve düzenli olarak uygulanır. Aşı ile alerji tedavisinin amacı, maddelere karşı ortaya çıkan reaksiyonların şiddetinin düşürülmesi ve duyarlılığın azaltılmasıdır. Aşılar, kortizon gibi steroid ilaçlara olan bağlılığı da azaltarak ilaç kullanımını azaltarak rahatlama da sağlar. 

Kedinizin derisindeki kızarıklıklar, bölgesel tüy döküntüleri, aşırı kaşıntı, kedinizin kafasını duvarlara veya diğer eşyalara sürterek kendini kaşımaya çalışması göz önünde bulundurularak takip edilmesi gereken belirtilerdir. 

Bu belirtileri görmeseniz dahi kedinizi aşırı kimyasal içerikli ürünlerden uzak tutmalı, ağır gelecek besin maddeleri vermeyerek reaksiyon gösterme riskini azaltmalısınız.

Unknown

Hiç yorum yok:

Etiket Bulutu

acropora adana adana pet shop akvaryum akvaryum dekoru akvaryum dizayn akvaryum indirimli ürünler akvaryum malzemesi alerjik hastalıklar app store pet shop arteima kullanımı artemia canlı yem artemia salina balık balıklarda beyaz benek beyaz benek hastalığı beyaz benek tedavisi bitki Bitkili Akvaryumlarda Aydınlatma ve Taban Malzemesi deniz akvaryumu discus balıkları discus balıklarında üreme discus çiftleşme discus eş discus üretimi discus yavru bakımı discus yemleri dişi kedi kısırlaştırma doğa kuşlarına yardım erkek kedi kısırlaştırma evcil hayvan evcilal evcilal mobil uygulama gençlik hastalığı gonzalez google play pet shop hamster hamster bakımı hamster hastalığı hayvan hakları istanbul petshop japon balığı japon balığı hastalığı kanarya çiftleşme kanarya kafesi kanarya ne yer kanarya ötüşü kanarya türleri kanarya üremesi kanarya ürünleri kanarya yemi kaza geçiren hayvanlara ilk müdahale kedi kedi alerjisi kedi indirimli ürünler kedi kısırlaştırma kedi kısırlaştırması ne zaman yapılır kedi mantar tedavisi kedi mantarı kedi sahiplenenlere tavsiyeler kedi sahiplenmek kedi sahipleri için tüyolar kedi tuvalet eğitimi kedi tüy problemi kedi zehirlenmesi kedilerde mantar kedilerde mantarın belirtileri kedimin tüyü dökülüyor kemirgen kemirgen bakımı kemirgen ucuz ürünler kısırlaştırılmış kedi maması köpek köpek bakımı köpek eğitimi köpek hastalığı köpek ile yürüme köpek kayışları köpek otomatik tasma köpek sahiplenmek köpek tasmaları köpekle yürüyüş kuş ilaçları kuş kafesleri kampanya mantarlı kedi bakımı mercan türleri muhabbet kuşu vitaminleri pet shop petshop polip soft coral sokak kedilerine ucuz mama sokak kedisi sokak köpeği sokak köpeklerine ucuz mama su kaplumbağası sürüngen kampanyalı ürünler süs balığı Trachemys Scripta tuzlu su akvaryumunda mercan tuzlu su kurulumu tüy toplama yavru kedi sahiplenme yavru köpek yavru köpek bakımı yavru köpek maması yavru köpek veteriner yumuşak mercan zblog