Kedimin Derisinde Kızarıklıklar Var! Yoksa Kedim Mantar Mı?


Evde neşeyle koşturan, evin en sıcak yerlerinde keyifle uykulara dalan, oyun saatlerine doymak bilmeyen kedinizin, onun sağlığı için yaptığınız rutin kontrollerde aslında bir sorunu olduğunu hissediyorsanız, belki de mantarla karşı karşıyasınız.

Kedilerde mantar, deride kızarıklık veya kabuk bağlama, bölgesel tüy dökülmeleri gibi belirtilerle kendini gösteren ve tedavisi aslında uzun sürebilecek bir hastalık. Ancak panik yok, sistemli hareket ettiğiniz sürece her şeyin bir çaresi var!

Nedir Bu Mantar?
Kedilerde mantar hastalığı genellikle trikofiti türüyle kendini gösterir. Mantar; kedilere, köpeklere ve hatta insanlara da bulaşabilen bir hastalıktır ve önlem alınması gerekir. Bağışıklık sistemi henüz tam olarak güçlenmeyen yavru ve genç kedilerde mantar rahatsızlığı maalesef daha sık görülür. Mantar hücreleri güneşi sevmediği için, uzun tüylü kedilerde daha iyi barınma imkanı bulur ve bu yüzden uzun tüylü kedilerde mantarın teşhisi ve tedavisi kısa tüylü kedilere göre daha uzun sürebilir.

Kedilerde mantara yakalanma riskini artıran etkenler kısaca, mantar bulaşmış olan fırça, mama kabı vb. eşyalarla temas etmek, mantar hastalığından muzdarip insan ve hayvanlarla temas etmek, bağışıklık sisteminin zayıflığı, geçmişte deri hastalığı öyküsü olması, stres, hormon tedavisi görmek şeklinde sıralanabilir.

Mantarın Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde mantar hastalığının tedavisi, sabır gerektiren ancak sonuca ulaşmanın mümkün olduğu bir süreçtir. Mantarın belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Patiler, kulak, boyun, göz kenarları, baş, karın gibi bölgelerde pullanmış deriler veya kızarıklıktan oluşan lezyonlar görülebilir.

Yine bu yerlerde, bölgesel tüy dökülmeleri ve birkaç santimden başlayan ve mantarın şiddetine göre boyutları büyüyebilecek kellik görülebilir.

Kaşıntı ve kızarıklık gözlenebilir.

Kedi Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?
Kedinizde mantar olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal veterinerine götürüp mantar testi yapılmalı ve uygun tedaviye başlamalısınız. Veteriner hekiminiz kedinize losyon, sprey, merhem gibi ilaçlar, göz bölgesinde mantar varsa göz damlası uygulamayı uygun görebilir ve kediler için mantar aşısı yapabilir.

Kedinizin yaşadığı alanı, mama kaplarını, tüy fırçalarını, kedi yatağını, varsa kıyafetlerini ve tasmasını mutlaka temizleyin. Özellikle mama kapları ve fırçalarını sirkeli suda bekletin.

Mantar tedavisinde alternatif olarak sirke çok etkilidir. Kedinizin lezyonlarına sirkeli suyu pamuk ile uygulayarak mantar sporlarının kurumasına katkı sağlayabilirsiniz; ancak bu uygulamadan önce kullandığınız ilaçlarla etkileşime geçmemesi için veteriner hekiminize mutlaka danışmalısınız.

Mantar tedavisi, kediler için sıkıcı ve yorucu bir süreçtir. Veteriner tedavisi, günde birden fazla ilaç uygulaması, zaten kaşıntı ve rahatsızlık yaşayan kedinize daha fazla sıkıntı verecektir. Bu yüzden kedinizin bu dönemde psikolojisinin bozulmaması için ilaç uygulamalarından sonra onu bol bol sevmenizi, ödül mamaları ile keyfini yerine getirmenizi, ilaç uygulamaları arasında veteriner hekiminizin uygun göreceği ölçüde saat aralıkları bırakmanızı öneriyoruz.

Kedinin mantar tedavisi sırasında hastalığın size de bulaşmaması için özellikle ilaç uygulamalarından sonra elinizi sirkeli su ile temizleyebilir, kedinizin teşhisini koyan veteriner hekiminizden uygun önlemleri öğrenebilirsiniz.

Kedinize ve size sağlıklı günler dileriz!

Unknown

Hiç yorum yok:

Etiket Bulutu

acropora adana adana pet shop akvaryum akvaryum dekoru akvaryum dizayn akvaryum indirimli ürünler akvaryum malzemesi alerjik hastalıklar app store pet shop arteima kullanımı artemia canlı yem artemia salina balık balıklarda beyaz benek beyaz benek hastalığı beyaz benek tedavisi bitki Bitkili Akvaryumlarda Aydınlatma ve Taban Malzemesi deniz akvaryumu discus balıkları discus balıklarında üreme discus çiftleşme discus eş discus üretimi discus yavru bakımı discus yemleri dişi kedi kısırlaştırma doğa kuşlarına yardım erkek kedi kısırlaştırma evcil hayvan evcilal evcilal mobil uygulama gençlik hastalığı gonzalez google play pet shop hamster hamster bakımı hamster hastalığı hayvan hakları istanbul petshop japon balığı japon balığı hastalığı kanarya çiftleşme kanarya kafesi kanarya ne yer kanarya ötüşü kanarya türleri kanarya üremesi kanarya ürünleri kanarya yemi kaza geçiren hayvanlara ilk müdahale kedi kedi alerjisi kedi indirimli ürünler kedi kısırlaştırma kedi kısırlaştırması ne zaman yapılır kedi mantar tedavisi kedi mantarı kedi sahiplenenlere tavsiyeler kedi sahiplenmek kedi sahipleri için tüyolar kedi tuvalet eğitimi kedi tüy problemi kedi zehirlenmesi kedilerde mantar kedilerde mantarın belirtileri kedimin tüyü dökülüyor kemirgen kemirgen bakımı kemirgen ucuz ürünler kısırlaştırılmış kedi maması köpek köpek bakımı köpek eğitimi köpek hastalığı köpek ile yürüme köpek kayışları köpek otomatik tasma köpek sahiplenmek köpek tasmaları köpekle yürüyüş kuş ilaçları kuş kafesleri kampanya mantarlı kedi bakımı mercan türleri muhabbet kuşu vitaminleri pet shop petshop polip soft coral sokak kedilerine ucuz mama sokak kedisi sokak köpeği sokak köpeklerine ucuz mama su kaplumbağası sürüngen kampanyalı ürünler süs balığı Trachemys Scripta tuzlu su akvaryumunda mercan tuzlu su kurulumu tüy toplama yavru kedi sahiplenme yavru köpek yavru köpek bakımı yavru köpek maması yavru köpek veteriner yumuşak mercan zblog