Kedilerde Zehirlenme Karşısında Ne Yapılmalı?



Kediler, oldukça meraklı hayvanlardır. Merak ettikleri yerleri ve maddeleri keşfetmek için yapmayacakları yoktur ve zaman zaman sizi de bu dürtüleri ile peşlerinden koşturabilirler. Bu merak duygusu, bazen kedinizin yabancı maddelerin tadına bakmasını da beraberinde getirir. Fakat tadına bakılan ve test edilmek istenen her madde, maalesef her zaman olumlu sonuçları beraberinde getirmez. Kedinizin lezzetini merak ettiği ve denediği bazı maddeler, onda zehirlenmeye yol açarak hiç istenmeyen etkiler doğurabilir.

Zehirlenen kediniz, zehirin etkisine göre belirtiler ile karşı karşıya kalacaktır. Her zehir, farklı bir bölgeyi etkileyebilir. Kimi zehir sinir sistemi, kimi ise sindirim sistemi organlarında tahribata sebep olabilir. Zehirlerin kedilerde etki ettikten sonra gösterdiği belirtiler, genel olarak şu şekilde sıralanabilir;
  • Sindirim bozuklukları
  • İshal
  • Halüsinasyon görmek
  • Kontrolsüz salya akışı
  • Beslenmeyi reddetme
  • Nöbet geçirme
  • Deride kızarıklık
  • Koma
Bu etkiler, zehirin türüne göre bir veya birden fazla sayıda var olabilir ve kedinizi etkileyebilir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığınızı düşündüğünüzde, yapmanız gereken en önemli şey, kedinizin bu duruma gelmesine sebep olan zehiri tespit etmektir. Zehirin türünün anlaşılması, tedaviyi hızlı ve daha kolay bir şekilde gerçekleştirmesi için veterinerinize yardımcı olacaktır.
Zehir bir kozmetik madde, temizlik maddesi, bir böcek veya bitki gibi çok çeşitli maddelerden kaynaklanıyor olabilir. Her zehrin kendine özgü bir tedavi yöntemi veya panzehiri olabileceğinden, tespit edilmesi yararınıza olacaktır.

Kedinizde zehirlenmeye dair bir belirti gördüğünüzde, sakin olmaya çalışmalısınız. Panik yapmadan, kedinize sakin bir yaklaşım sergilemeli ve onu rahatlatmak için çaba göstermelisiniz. Hemen veterinerinizi arayarak yola çıkmalı ve mümkünse zehirlenmeye yol açan maddeyi de yanınıza alarak kliniğe gitmelisiniz.

Eğer zehirlenmeye yol açan madde, kıl ve deri yapısını etkileyen bir maddeyse. Ilık su ile kedinizin tüylerinden bu maddeyi arındırmalısınız. Bunu yaparken, kedinizi fazla stres altına sokmamaya dikkat edin. Yutma ile zehirlenme durumunda kediniz kendiliğinden kusarsa bu iyi bir şeydir ancak yine de beklenmeden veterinere gidilmelidir. Kontrolsüz bir kusma nöbeti aşırı sıvı kaybına yol açabileceğinden, hemen müdahale edilmelidir.

Kedinizi, yabancı bir madde yutmasının ardından kusturmaya çalışmak, kedisi zehirlenen birçok pet sahibinin başvurduğu bir yöntemdir ama çok risklidir. Özellikle kedinin bilincinin yerinde olmadığı durumlarda yaratılan kusma refleksi, solunum yollarında tıkanmaya sebep olarak nefessiz kalmaya yol açabilir. Siz kusturmasanız dahi, kediniz komadayken kusma refleksi gelişebilir. Böyle bir durumda kedinizi oturur pozisyona alarak akciğere madde kaçmasını engellemeye çalışmanız gerekir.


Eğer veterinerinizin kliniğine gitme imkanınız yoksa, kusturmaya çalışmadan önce veterinerinizi arayarak sizi zehirlenme karşısında ne yapmanız gerektiği konusunda yönlendirmesini istemelisiniz.

Unknown

Hiç yorum yok:

Etiket Bulutu

acropora adana adana pet shop akvaryum akvaryum dekoru akvaryum dizayn akvaryum indirimli ürünler akvaryum malzemesi alerjik hastalıklar app store pet shop arteima kullanımı artemia canlı yem artemia salina balık balıklarda beyaz benek beyaz benek hastalığı beyaz benek tedavisi bitki Bitkili Akvaryumlarda Aydınlatma ve Taban Malzemesi deniz akvaryumu discus balıkları discus balıklarında üreme discus çiftleşme discus eş discus üretimi discus yavru bakımı discus yemleri dişi kedi kısırlaştırma doğa kuşlarına yardım erkek kedi kısırlaştırma evcil hayvan evcilal evcilal mobil uygulama gençlik hastalığı gonzalez google play pet shop hamster hamster bakımı hamster hastalığı hayvan hakları istanbul petshop japon balığı japon balığı hastalığı kanarya çiftleşme kanarya kafesi kanarya ne yer kanarya ötüşü kanarya türleri kanarya üremesi kanarya ürünleri kanarya yemi kaza geçiren hayvanlara ilk müdahale kedi kedi alerjisi kedi indirimli ürünler kedi kısırlaştırma kedi kısırlaştırması ne zaman yapılır kedi mantar tedavisi kedi mantarı kedi sahiplenenlere tavsiyeler kedi sahiplenmek kedi sahipleri için tüyolar kedi tuvalet eğitimi kedi tüy problemi kedi zehirlenmesi kedilerde mantar kedilerde mantarın belirtileri kedimin tüyü dökülüyor kemirgen kemirgen bakımı kemirgen ucuz ürünler kısırlaştırılmış kedi maması köpek köpek bakımı köpek eğitimi köpek hastalığı köpek ile yürüme köpek kayışları köpek otomatik tasma köpek sahiplenmek köpek tasmaları köpekle yürüyüş kuş ilaçları kuş kafesleri kampanya mantarlı kedi bakımı mercan türleri muhabbet kuşu vitaminleri pet shop petshop polip soft coral sokak kedilerine ucuz mama sokak kedisi sokak köpeği sokak köpeklerine ucuz mama su kaplumbağası sürüngen kampanyalı ürünler süs balığı Trachemys Scripta tuzlu su akvaryumunda mercan tuzlu su kurulumu tüy toplama yavru kedi sahiplenme yavru köpek yavru köpek bakımı yavru köpek maması yavru köpek veteriner yumuşak mercan zblog